Macron a görögöktől kunyerálna légvédelmet az olimpiára

2024. április 27. 14:45

Már novemberben elkezdődtek a tárgyalások, de a görögök nem lelkesednek az ötletért.

2024. április 27. 14:45
IAEA Nuclear Energy Summit 2024

Nyitókép forrása: Simon Wohlfahrt/Bloomberg via Getty Images

 

A Kathimerini című görög napilap szerint Franciaország kölcsönkérte a görög légvédelmi rendszert a párizsi olimpiai játékok idejére – számolt be a Politico.

A francia hatóságok kérelmet nyújtottak be a görög légierő Crotale nevű, rövid hatótávolságú föld-levegő rakétarendszerének átvételére. A tárgyalások diplomáciai szinten tavaly novemberben kezdődtek, de a jelek szerint eddig nem történt előrelépés az ügyben. 

Ha szövetségeseink egy bizonyos időszakra – ebben az esetben az olimpiai játékok idejére – konkrét segítséget kérnek, amely semmilyen módon nem érinti az ország védelmi képességét, akkor teljesíteni fogjuk a kérést” 

– mondta Pavlosz Marinakisz kormányszóvivő csütörtökön a szokásos tájékoztatóján az újságíróknak.

Bár a kérés közvetlenül nem kapcsolódik Ukrajnához, a franciák szeretnék rávenni a görögöket, hogy adják át a légvédelmük egy részét Ukrajnának. A hírek szerint az Egyesült Államok nyomást fog helyezni Athénra, hogy ezt tegyék meg. 

A szóban forgó Crotale légvédelmi rendszer francia gyártmányú, és 2003-ban integrálták a görög légierőbe. Lőtávolsága 11-20 kilométer, maximális bevetési magassága pedig 6 kilométer. 

A Financial Times e hét elején megjelent beszámolója szerint az európai vezetők egy múlt heti brüsszeli csúcstalálkozón személyesen sürgették Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnököt és spanyol kollégáját, Pedro Sánchezt, hogy szállítsanak légvédelmi rendszereket Ukrajnának.

Már nyújtottunk kézzelfogható segítséget Ukrajnának és népének” 

– mondta Marinakis egy hétfői sajtótájékoztatón. „Hangsúlyozni kell azonban, hogy semmilyen olyan lépésre nem kerül sor, amely akár csak távolról is veszélyeztetné nemzetünk elrettentő képességeit vagy légvédelmét.” 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Johogy
2024. április 27. 23:20
Oriasi, az ukranok szetverik az uniot, be se kell lepniuk hozza.
zakar zoltán béla
2024. április 27. 21:30
Sunyi
atti64
2024. április 27. 21:04
MAKRONY EGY IDIOTA BAROM VAGY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pipa89
2024. április 27. 20:52
Macron egy Paprikajancsi! Ő akar katonákat küldeni Ukrajnába??? Lyukas zokniban és üres zsebbel? Ááááááá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!