Kína vezető lett a mesterséges intelligencia kutatásában (is)

2024. május 09. 15:25

Kína vezet az Egyesült Államok előtt a mesterséges intelligencia (MI) kutatási területeinek több mint felében a Georgetown Egyetem Biztonsági és Feltörekvő Technológiai Központjának (CSET) új kutatása szerint. Az elmúlt öt évben világszerte több mint kétszeresére nőtt a mesterséges intelligenciáról szóló publikációk száma.

2024. május 09. 15:25
Matus Tibor
Matus Tibor

A szerző a Makronóm újságírója.

A CSET Emerging Technology Observatory Team „klaszterelemzést” végzett a sokat hivatkozott dokumentumokon, és összefoglalta a globális MI-kutatás tendenciáit és jellemzőit az elmúlt öt évben. Kiderült, hogy 

2017 és 2022 között világszerte több mint kétszeresére nőtt a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatási cikkek mennyisége. 

A területeket vizsgálva a számítógépes látás (eljárás, amely kihasználja a képi adatgyűjtést és kiértékeli azokat) teszi ki a publikációk körülbelül 32 százalékát, a számuk 121 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben.  A nyelvi feldolgozás területén, a nagy nyelvi modellek által más generatív mesterségesintelligencia-eszközökben, például a ChatGPT-ben végzett munka az összes MI-dokumentum 11 százalékát teszi ki, és 104 százalékkal lett több a vizsgált időszakban.  

A robotikai kutatások növekedési üteme lassabb, mint a gépi látásé és a nyelvi feldolgozásé, mindössze 54 százalékos, és a publikációk 15 százaléka foglalkozik a területtel.  

Bár az MI összes felmérésének csupán a 2 százalékát teszi ki a biztonsági kutatás, a publikációk száma az elmúlt öt évben a drámaian, 315 százalékkal nőtt. A kutatási eredmények azt is mutatják, hogy a világ legnépszerűbb mesterségesintelligencia-területeinek több mint felében Kína megelőzte az Egyesült Államokat.Megállapították, hogy  

a világ öt legjobb mesterségesintelligencia-kutató intézménye mind kínai, élén a Kínai Tudományos Akadémiával.  

A domináns narratíva évek óta az, hogy míg a távol-keleti intézmények készítik a legtöbb publikációt, ezek minősége nem olyan magas, és az országban végzett kutatások nagyrészt az Egyesült Államokban, Európában és másutt elért eredmények fejlesztéseiből származtak. Ám amikor a CSET kutatói az elemzésüket a sokat hivatkozott cikkekre szűkítették, még mindig a Kínai Tudományos Akadémia volt a vezető. Itt már a Google a második, ezt követi a kínai Csinghua Egyetem, a Stanford, majd az MIT. 

Természetesen vannak különbségek Kína és az Egyesült Államok között a MI kutatásának fókuszterületei között. Az utóbbi előnyben részesíti a természetes nyelvi feldolgozást, mivel a Google és a Microsoft a legjobbak közé tartozik ezen a területen.  

A kínaiak azonban több dokumentumot készítenek a számítógépes látásról, mint más országok, ebben a témában a Csinghua Egyetem volt a világon a legjobb. Az ázsiai ország stratégiai prioritásai a mesterséges intelligencia területén az önvezető járművek, a gyártás, a felügyelet és más olyan alkalmazások, amelyek a számítógépes látás fejlesztését igénylik. 

India – pontosabban három ottani intézmény, köztük a Chitkara Egyetem – volt a növénybetegségek kimutatására szolgáló mesterségesintelligencia-alkalmazások vezetője. 

A kínaiak szerint ez nem véletlen 

Az egyik kínai portál is elemezte a jelentést, és magyarázatként a The New York Times egy márciusi cikkét idézte, amely szerint a távol-keleti országban képzett tehetségek száma megugrott, és megelőzte az Egyesült Államokat. A világ vezető MI-kutatóinak csaknem fele Kínából származik, míg csupán 18 százalékuk az amerikai egyetemekről. 

Az ország 2018 óta több mint 2000, az alapképzés részét képező MI-programmal bővült, amelyek közül a legelitebb egyetemein több mint 300 található.

Az Egyesült Államokban jelenleg dolgozó legjobb mesterségesintelligencia-kutatók 38 százaléka Kínából származik, 37 százaléka pedig amerikai. Három évvel ezelőtt ez az arány 27 és 31 százalék volt. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a távol-keleti országból érkező kutatók mennyire fontosak az USA-nak, hogy versenyképes maradjon a mesterségesintelligencia-megoldások terén. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­g­a­­­z­i n­­i­m­f­o­m­­á­­­n­i­á­­­k­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
mgyfree
2024. május 10. 06:15
CONNOR J akdj már le barom!
nempolitizalok-0
2024. május 09. 17:46
Lehetett sejteni. Az oktatás színvonala össze sem hasonlítható a két országban. A kínai alapoktatás tartalmazza azt a színvonalat amit az USA-ban az elit.
nempolitizalok-0
2024. május 09. 17:43 Szerkesztve
Ez a libsikre is ráférne, mert amit az EU-al művelnek, az kibaszott nagy gáz. Ezek vagy szándékosan, vagy direkt, de teszik tönkre az EU-t. Gazdaságilag is, társadalmilag is és katonailag is. Ráadásul egyre nagyobb központosításra törekednek és ha bevesszük a történetben a libsi vezetők nedves álmait is, akkor igen csak kemény diktatúrával próbálják "vivmányaikat" megvédeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!