Béketárgyalás Oroszország nélkül? - Mandiner Harctér

2024. április 11. 17:01

Brüsszeli vezetők európai háborúról, Zelenszkij Ukrajna vereségéről beszél, míg az amerikaiak már a Krímről egyezkednének. Az elkerülhetetlen iráni válaszcsapásra Izrael az atomlétesítmények bombázásával ütne vissza.

2024. április 11. 17:01
null

A műsorban elhangzott legfontosabb megállapítások:

  • A NATO terjeszkedése egy kitalált indok Oroszország számára
  • Az amerikaiakat a Krím nem érdekli
  • Az USA kivonul a háborús konfliktusból
  • Nincs reális esélye egy ukrán ellentámadásnak
  • Izrael aggódva figyeli Irán nukleáris fegyverkezését

A teljes műsor itt tekinthető meg:

Franciaország elnöke, Emmanuel Macron már többször is utalt a háború további eszkalációjára. Most azonban Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozta, hogy már szerinte sem csupán fantázia egy kiterjedt európai háború. 

Robert C. Castel úgy látja, hogy az egész nyugati világot olyan problémák hálózzák be, amelyekkel a vezetők nem tudnak mit kezdeni. 

Mivel nem tudjuk kezelni a béke problémáit, ezért a háborúba menekülünk. 

– tette hozzá, mivel háború idején a hatalom gyakorlását féken tartó korlátok felülírhatóak, a vezetés kevesebb kötöttséggel cselekedhet.

Szerinte a háborús kihívásra 

Európa a lehető legrosszabb választ adja. 

Meglátása szerint az Egyesült Államok fokozatosan kihátrál a konfliktusból, hiszen a katonai költségvetésük csupán 1%-kal nagyobb, mint a tavalyi. Ez még az inflációt sem kompenzálja, Amerika tesz egy lépést hátra.

Most mi erre Európa reakciója? Egy teljesen hisztérikus reakció.

Meglátása szerint ahelyett, hogy Európa elkezdné magát erősíteni, megpróbál előre menekülni, bízva abban, hogy az orosz haderő kifullad Ukrajnában.

Az Egyesült Államok védelmi minisztere kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a Krím visszaszerzése hozzátartozik-e Ukrajna győzelméhez. Castel szerint ezzel azt üzenték az oroszoknak, hogy habár nem értenek velük egyet, de megértik a félelmüket a NATO terjeszkedésével kapcsolatban.

Az amerikaiak kimondták, hogy mi az, amit hajlandóak támogatni Ukrajna ambíciójával kapcsolatban, és mi az, amit nem. Ezzel gyakorlatilag levették a Krímet az asztalról

Bendarzsevszkij Anton szerint 

a NATO terjeszkedés egy kitalált indok Oroszországban, amely ettől függetlenül is hasonló expanziós politikát folytatna.

Az amerikai védelmi miniszter az ukránok sikereit is kommentálta, szerinte jobban teszik, ha befejezik az orosz olajfinomítók elleni támadásokat. 

Bendarzsevszkij elmondta, hogy a dróntámadások erőteljes hatással voltak az olaj világpiaci árára, mely hordónkénti 80 dollár környékéről mostanra meghaladta a 90 dollárt. Ez a folyamat számos területet érint, az inflációtól kezdve a Biden-adminisztrációig. 

Azt, amit alapvetően az Oroszország elleni energetikai szankciók nem értek el másfél év alatt, az ukrán dróntámadások másfél hónap alatt sikerrel elértek.

 – fűzte hozzá.

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

Az adás a Videán is megtekinthető:

 

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­ö­­­g­­­ö­s­ ­­­l­­­á­­­n­­­y­­o­k­­­ ­v­á­­r­­n­a­­k­­­ ­r­­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Namond
2024. április 12. 03:50
Banderazsevszkij Atom cége miért kap állami megrendeléseket? Az US nagykövetség - CIA - megrendelései elfedésére?
Mich99
2024. április 12. 03:23
Ez csak bohóckodás lehet.
5m007h 0p3ra70r
2024. április 11. 21:28
»orrban 2024. április 11. 19:27 Jöhet a tömeggyilkos ruszki elleni 15. szankciós csomag amit majd a tolvaj malac csettintésre aláír« Csettintés nélkül is aláírja. Bárki aláírhatná, akár te is. Annyira nincs jelentőssége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!