Ezrek vonultak az utcára Varsóban az abortusztörvény liberalizálása ellen (VIDEÓ)

2024. április 15. 11:28

A Nemzeti Életmenet elnevezésű akciót „Éljen Lengyelország” mottóval tartották meg.

2024. április 15. 11:28

Nyitókép: Wojtek Radwanski / AFP

Több ezren tüntettek vasárnap Varsóban a megfogant élet védelmében, tiltakozva az abortuszt szabályozó előírások liberalizálását célzó, a parlamenti alsóházban (szejm) további vitára bocsátott négy törvénytervezet ellen

A több életvédő szervezet által a lengyel püspöki konferencia tiszteletbeli védnökségével rendezett, Nemzeti Életmenet elnevezésű akciót „Éljen Lengyelország” mottóval tartották meg. Tadeusz Wojda érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke pénteken arra kérte a hívőket, hogy 

vasárnap a megfogant élet védelmében imádkozzanak.

A lengyel zászlók alatt menetelő tömeg, ezen belül számos gyermekes család, több mint kétkilométeres belvárosi útvonalon vonult át a varsói Királyi Vár előtti térről a Három Kereszt térig, ahol a tüntetés egy koncerttel zárult.

Ezt is ajánljuk a témában

A Nemzeti Életmenetet 2019 óta szervezik. Idén ahhoz kötötték, hogy Lengyelország 1058 éve felvette a kereszténységet, amely évforduló vasárnapra esik. A menet szervezői azokra az abortuszjog liberalizálását célzó kormánypárti tervezetekre is reagáltak, amelyeket a szejm pénteken további vitára bocsátott, és külön parlamenti bizottságot is létrehozott a csomag elbírálására.

A lengyel kormánykoalíció vezető pártja, a Polgári Koalíció által benyújtott tervezet 

a terhesség 12. hetéig engedélyezné a terhesség megszakítását.

A felvonulásról készült videót alább tekintheti meg:

Népszavazást is hirdetnének a témában

Ugyanazt tenné lehetővé a szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Baloldal frakciója által benyújtott két tervezet is, amelyek egyike emellett bizonyos, 

orvosilag meghatározott esetekben a terhesség minden szakaszában engedélyezné az abortuszt.

A kormánykoalíció további két pártja, a Lengyelország 2050 és a Lengyel Parasztpárt (PSL) közös tervezete pedig visszaállítaná az 1993-ban elfogadott, abortuszkompromisszumnak is nevezett törvény szerinti állapotot, és népszavazást hirdetne e témában.

Az 1993-as törvény három esetben engedélyezte a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

A lengyel alkotmánybíróság 2020-as döntése szerint az abortusz csak az első két esetben megengedett.

(MTI)

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­­­ö­­­g­­­ö­­­s­­ ­­l­­­á­­­n­­y­o­­k­­­ ­­­v­á­­r­­n­­a­k­­ ­­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
zabszem
2024. április 17. 09:22
A népszavazás kell, az majd egyértelművé teszi az abortusz szabályozásának kérdését. Amúgy meg Lengyelország dolga... Az már viszont nem, hogy az Európai Parlament EURÓPAI ALAPJOGGÁ (sic!) tette az abortuszt. Elmebeteg, vállalhatatlan sz@rdarabok! Sőt az orvosokat is kötelezné az elvégzésére, akkor is, ha azok nem szeretnének ilyet tenni (azaz köteleznék az orvosokat az egészséges magzat megölésére, akkor is ha nem akarnák!)
Sulammit
2024. április 15. 15:36
Megható volt látni, hogy nem minden lengyel hülyült meg. Életet az életnek!
Aerion
2024. április 15. 15:30
Ebben az egészben az az undorító, ahogy a moslék 'érvel', mert hajánál fogva rángat elő szélsőséges eseteket, miközben a A lényeg az abortálás tömegessé tételéről szól. Az 'én testem'. Ugye. Ha egy rendelkezés liberalizált, sokkal könnyebben hajlítható a moslék által kívánatosabb irányba, mert már eleve 'arra néz.' A kívánatos irány az abortálást. Mert túl sok az ember. Az nem számít, hogy elöregedik egy társadalom, majd jön a nigger, és pótolja. Ember-ember, ugye. Nem számít képzett-e, nem számít dolgozik-e, nem számít, adófizető-e, csak az számít, hogy ember. A moslék szerint. Ami a gyakorlatban úgy működik, hogy majd a nyugdíjas eltartja a niggert. Hát, barátaim, kurvára elegem van belőlük. Lényegében hatványozhatatlanul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!